Polecamy...

Historia lokalizacji Google

22 Listopad
2016

Historia lokalizacji Google jest to usługa śledząca użytkownika w ciągu całego jego dnia a następnie zapisująca dane na danym koncie. Funkcja ta w zależności od tego, kto i jak jej użyje może okazać się bardzo przydatna, ale również bardzo niebezpieczna w zależności od intencji. Dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób można tą funkcję wyłączyć a także wyczyścić wszelkie dane do tej pory zebrane. Historia lokalizacji działa w bardzo prosty sposób, jeżeli jesteśmy użytkownikami urządzenia, na którym logujemy się na konto Google staje się ono naszym lokalizatorem. Dzieje się tak, ponieważ w sposób nieświadomy wyrażamy zgodę, aby urządzenie zapisywało nasze położenie za pomocą systemów GPS lub też w przypadku braku ich dostępności przez miejsca, w których zalogowaliśmy się do bezprzewodowej sieci Wi-Fi.

Od momentu zalogowania automatycznie zaczynają być gromadzone dane o naszej lokalizacji i o tym, jaki okres czasu w niej spędziliśmy. Wszystkie te zebrane informacje pozwalają właścicielowi konta na sprawdzenie gdzie i o której był jak szybko się danego dnia poruszał i jaką trasę przebył. Jednak istnieje również prawdopodobieństwo, że informacje te zostaną wykorzystane w innym celu, mianowicie wszystkie te dane przechowywane są na serwerach Google, na które niepożądane osoby mogą się włamać i je zdobyć. W ten sposób mogą się dowiedzieć wiele o naszym prywatny życiu i zwyczajach a potem wykorzystać tą wiedzę na naszą szkodę. Każdy użytkownik konta Google może sprawdzić swoją aktywność na linii czasu, może cofnąć się do dowolnego dnia i sprawdzić, co w danym momencie robił.

Wszystkie informacje lokalizacyjne są nałożone na mapy satelitarne Google, co czyni je niezwykle dokładnymi. Jeżeli świadomość, że jesteśmy cały czas obserwowani nie przypada nam do gustu istnieje prosty sposób dzięki zastosowaniu, którego możemy wyłączyć zbieranie danych o naszej lokalizacji przez Google. W celu usunięcia historii naszych lokalizacji jak i zaprzestaniu dalszego zbierania informacji należy zalogować się na swoje konto i przejść do zakładki oś czasu, następnie w prawym dolnym rogu odnaleźć ikonę w postaci trybiku kliknąć na nią i kolejno wybrać opcje „zaprzestań historii lokalizacji” a następnie „wyczyść całą historię lokalizacji”. Po tej czynności usługa zostanie wyłączona dla wszystkich naszych urządzeń związanych z kątem Google

To może Cię zainteresować